Expand search form
Alle artikelen

Een vloerkleed, kan dat nog in deze tijd?

Vloerkleed ouderwets?

Vloerkleden zijn al eeuwenlang een vaste waarde in onze huizen. Van de eerste tapijten in de middeleeuwen tot de moderne kleden van nu, ze hebben altijd dienstgedaan als comfortabele en stijlvolle aanvulling op onze huiskamers. Maar in het huidige tijdperk van strakke lijnen en minimalisme, past een vloerkleed er dan nog wel in? Hebben ze niet hun beste tijd gehad?

De heropleving van vloerkleden in moderne interieurs

Als je denkt aan vloerkleden, dan denk je misschien aan oude, muffe tapijten uit de jaren ’70. Maar vloerkleden hebben de afgelopen jaren een comeback gemaakt in moderne interieurs. Van hoogpolige felgekleurde tot laagpolige design kleden. Een vloerkleed kan een ruimte echt maken, om een kleuraccent toe te voegen of zelfs om een kleine ruimte groter te laten lijken.
De perceptie van vloerkleden in de moderne tijd

Veel mensen denken dat vloerkleden ouderwets zijn en passen niet in een modern interieur. Maar dit is niet waar. Met de juiste stijl en grootte kan een vloerkleed juist een toevoeging zijn aan je interieur. Het creëert structuur en warmte in een grote ruimte en combineert verschillende elementen van de kamer voor een harmonieuze inrichting.
Comfort en functionaliteit

Warmte en comfort in huis

Een van de belangrijkste voordelen van een vloerkleed is het extra comfort en warmte die het biedt. In de winter is het heerlijk om op een zacht kleed te lopen en in de zomer zorgt het voor extra isolatie tegen koude vloeren. Dit kan vooral waardevol zijn in slaapkamers of woonkamers waar veel tijd wordt doorgebracht.
Akoestiek verbeteren
Een ander belangrijk en fijn voordeel van een vloerkleed is de akoestische demping. In grote en open woonkamers kan het geluid soms hol klinken. Met een vloerkleed worden de geluidsgolven geabsorbeerd, waardoor het geluid minder snel weerkaatst en de ruimte aangenamer wordt.

Hoe vloerkleden bijdragen aan de stijl van een kamer

Wol, katoen of synthetische vezels

Er zijn veel verschillende materialen waaruit vloerkleden worden gemaakt. Wol is een duurzame keuze die zacht aanvoelt, terwijl katoen goedkoper is en gemakkelijk te onderhouden. Synthetische vezels zijn een goede keuze voor mensen met allergieën.
Effen, gestreept, geruit of met een patroon?

Naast het materiaal is ook de kleur en het dessin belangrijk. Een effen kleed kan bijvoorbeeld een rustgevend element toevoegen aan een drukke kamer, terwijl een gestreept kleed de kamer kan structureren. Een geruit kleed voegt weer een klassiek element toe, terwijl een kleed met een patroon juist een echte eyecatcher kan zijn.

Hoogpolig of laagpolig?

Hoogpolige vloerkleden: perfect voor de slaapkamer of woonkamer

Hoogpolige vloerkleden hebben lange vezels en voegen veel textuur en zachtheid toe aan een kamer. Hierdoor zijn ze perfect voor een slaapkamer of woonkamer, waar je vaak op blote voeten rondloopt.
Laagpolige vloerkleden: ideaal voor de eetkamer of keuken

Laagpolige vloerkleden hebben korte vezels en zijn gemakkelijk schoon te maken. Door hun strakkere uitstraling passen ze goed in de eetkamer of keuken, waar ze minder snel vuil worden

Kleine ruimte groter laten lijken met een vloerkleed

Een vloerkleed kan een krachtige tool zijn bij het vormgeven en definiëren van een ruimte. Door strategisch te denken over de plaatsing, de grootte en het ontwerp van het vloerkleed, kan je een ruimte groter laten lijken. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies voor lichte kleuren: Lichte kleuren reflecteren meer licht en kunnen een ruimte groter en luchtiger laten lijken. Overweeg een vloerkleed in een lichte tint voor een open, ruimtelijk effect.
 2. Kies een groot vloerkleed: Een veelvoorkomende fout is het kiezen van een te klein vloerkleed. Een groot vloerkleed dat onder de meeste meubels past, kan de ruimte groter en meer samenhangend laten lijken.
 3. Verticale strepen: Een vloerkleed met een gestreept patroon laat de ruimte langer of breder lijken, afhankelijk van hoe de strepen zijn gericht. Verticale strepen maken de ruimte langer, terwijl horizontale strepen de ruimte juist breder laten lijken.
 4. Uniformiteit: Probeer de kleur van het vloerkleed af te stemmen op de kleur van de muren of de vloer. Hierdoor ontstaat een naadloze look die de ruimte groter doet lijken.
 5. Plaatsing: Probeer het vloerkleed in het midden van de kamer te plaatsen om een evenwichtig gevoel van ruimte te creëren. Het plaatsen van het kleed onder een meubelstuk zoals een salontafel of een slaapbank helpt ook om de ruimte groter te laten lijken.
 6. Minimalistische patronen: Te drukke patronen kunnen een ruimte kleiner doen lijken. Kies in plaats daarvan voor vloerkleden met subtiele en minimalistische patronen.

Vloerkleden in grote ruimtes

Het gebruik van een vloerkleed in een grote ruimte kan helpen om de ruimte op te breken en structuur te geven. Hier zijn enkele tips voor het optimaal gebruik van een vloerkleed in een grote ruimte:

 1. Definieer Gebieden: Gebruik een vloerkleed om specifieke gebieden in de ruimte te definiëren. Dit is vooral nuttig in studio-appartementen of open concept woonruimtes waar je aparte gebieden voor verschillende functies wilt creëren, zoals een eetgedeelte, een leesruimte of een gezellige conversatieruimte.
 2. Positionering: Plaats het vloerkleed strategisch zodat het een middelpunt of aandachtspunt in de kamer wordt. Dit kan in het midden van de kamer zijn of onder een opvallend meubelstuk zoals een kroonluchter of een kunstwerk.
 3. Kies de Juiste Grootte: Kies een vloerkleed dat groot genoeg is om de meubels te accommoderen. Een klein vloerkleed kan verloren gaan in een grote ruimte, terwijl een groter vloerkleed de ruimte kan opvullen en de verschillende elementen in de kamer kan verbinden.
 4. Positionering van Meubilair: Gebruikelijk is het om de voorpoten van de meubels op het vloerkleed te plaatsen. Dit helpt om eenheid en cohesie in de ruimte te creëren. Het helpt om de meubels en het vloerkleed visueel te verbinden en de ruimte te gronden. Is het vloerkleed niet groot genoeg of vind je dat niet zo mooi, leg hem dan zo dat de ruimte tussen de meubels en het vloerkleed overal gelijk is. Dit zorgt voor evenwicht en samenhang in de ruimte.
 5. Kleur en Patroon: Gebruik kleur en patroon om visuele interesse te creëren. In een grote, neutrale ruimte kan een vloerkleed met een levendige kleur of een opvallend patroon dienen als het middelpunt van de ruimte.
 6. Meerdere Vloerkleden: Overweeg het gebruik van meerdere vloerkleden om verschillende gebieden in de ruimte te definiëren. Dit kan bijzonder effectief zijn in zeer grote of langwerpige ruimtes.
 7. Vorm en Stijl: Speel met verschillende vormen en stijlen van vloerkleden om een uniek gevoel in je ruimte te creëren. Een rond vloerkleed kan bijvoorbeeld een zacht contrast vormen met rechte meubels, terwijl een geometrisch vloerkleed een modernere uitstraling kan geven.

Een vloerkleed kiezen: tips en tricks voor het vinden van de perfecte match

De juiste maat en vorm kiezen

Het kiezen van de juiste maat en vorm van een vloerkleed kan een grote impact hebben op de algehele uitstraling en het gevoel van een kamer. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

1. Maat

 • Voor een zithoek: Het meest traditionele advies voor het kiezen van een vloerkleed voor een zithoek is om een maat te kiezen waarbij de voorpoten van de meubels op het kleed passen. Het vloerkleed moet dan ten minste de breedte van je bank en een beetje extra (bijvoorbeeld 15-20 cm) aan elke kant bedekken.
 • Voor een eethoek: Het vloerkleed moet groot genoeg zijn zodat alle stoelen comfortabel kunnen worden uitgeschoven zonder van het kleed af te vallen. Een goede vuistregel is om minimaal 60 cm extra ruimte rondom de tafel te meten.
 • In een gang of entree: Een loper is een uitstekende keuze. Zorg ervoor dat het breed genoeg is om het gevoel van ruimte te geven en lang genoeg om de lengte van de gang te vullen.
 • Voor een slaapkamer: Het vloerkleed moet groot genoeg zijn om onder het bed en aan beide zijden uit te steken. Een vuistregel hier is om een vloerkleed te kiezen dat ongeveer 50 tot 60 cm breder is dan het bed.

  Komt het kleed voor het bed, zorg dan dat het kleed een stuk groter is dan de breedte van het bed. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van de kamer, gebruikelijk is in ieder geval 30 cm.

  Wil je een vloerkleed om zacht uit het bed te stappen, kies dan een kleed dat kleiner is dan de lengte van het bed, bijvoorbeeld 20 cm aan beide kanten, en schuif het kleed een stukje onder het bed. Het is dan het mooist als je het eind van het vloerkleed niet ziet als je voor het bed staat. Je kan ook een kleed kiezen dat precies even lang is als de lengte van je bed.

2. Vorm

Het kiezen van de juiste vorm voor een vloerkleed hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en indeling van de kamer, de plaatsing en vorm van je meubilair, en het beoogde doel van het vloerkleed. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

1. Rechthoekige vloerkleden: Dit is de meest voorkomende vorm van vloerkleed en kan in bijna elke situatie worden gebruikt. Ze werken goed in woonkamers, eetkamers, slaapkamers en gangen. Ze zijn ideaal om onder meubels te plaatsen, zoals banken, bedden en eettafels, en kunnen helpen om de visuele lijnen in de ruimte te versterken.

2. Vierkante vloerkleden: Deze werken goed in kamers die vierkant van vorm zijn of in ruimtes waar je een meer symmetrische look wilt bereiken. Ze zijn ook een goede keuze voor onder vierkante tafels.

3. Ronde vloerkleden: Deze kunnen een leuke en speelse sfeer creëren en werken goed in kinderkamers, speelkamers, of in elke ruimte waar je een meer informeel en uitnodigend gevoel wilt bereiken. Ronde vloerkleden zijn ook een uitstekende keuze om onder ronde tafels te plaatsen, of in kleine ruimtes waar ze de ruimte visueel kunnen uitbreiden.

4. Lopers: Dit zijn lange, smalle vloerkleden die vaak in gangen, entrees of langs de zijkant van een bed worden gebruikt. Ze kunnen helpen om de illusie van lengte in een smalle ruimte te creëren.

Bij het kiezen van de vorm van een vloerkleed, is het belangrijk om rekening te houden met de andere elementen in de ruimte. Probeer de vorm van het vloerkleed af te stemmen op de vormen die al aanwezig zijn in je meubels en accessoires. Maar onthoud: regels zijn er om gebroken te worden. Als een rond vloerkleed goed voelt in een vierkante kamer, ga ervoor!

Vloerkleden, nog steeds de bom

Vloerkleden zijn verre van ouderwets en passen juist goed in deze moderne tijd. Daarnaast bieden ze talloze voordelen voor elk interieur. Of je nu op zoek bent naar warmte en comfort of een stijlvolle toevoeging aan je kamer, er is altijd een vloerkleed dat perfect bij je past.

You might be interested in …